blog

De wereld van ikke.

Het is al een tijdje geleden dat ik met afgrijzen keek naar De film van ome Willem. Edwin Rutjes die een liedje zong wat een zinnetje had in de geest van:

"En nu nog een paar krassen, wat je ziet dat zal je wel verrassen, want daar staat IK, das hoe je heet"

Als ik de laatste maanden Linkedin bezoek, valt het op dat er steeds verhaaltjes worden gepubliceerd waarin mensen zichzelf profileren met geweldige egotripjes. "ik heb een mevrouw 10 euro gegeven omdat ze geen geld had om te tanken en ze betaalde het terug!" "Ik ben 50 kilo afgevallen" "Ik heb mijn relatie beƫindigd, want mijn partner zat me in de weg".

En als je daar dan niet met een "Oh, wat geweldig van jou!" of "Wat mooi, ik krijg er tranen van in mijn ogen" op reageert., krijg jede emmer vol verwijten over je heen.

Is dat onze wereld? Onze maatschappij, waarbij "ik" centraal staat? Waarin "we" vissen naar complimenten?

We worden overspoelt met trainingen, gegeven door "ervaringsdeskundigen"waarin we leren ons zelf te zijn. Waarin we op zoek gaan naar "ik", naar onszelf, maar waarin de "ik" van de "trainer" als rolmodel wordt gepresenteerd. Waarin je dus niet dichter bij jezelf komt, maar je geforceerd wordt in een rol die ver van jezelf afstaat.

Waar is de wereld gebleven van "wij"? De wereld waarin wij als onderdeel van de maatschappij een bijdrage leveren aan "wij"? Waarinwe leren dat er naast "ik" zoveel andere unieke personen zijn,mensen waarmee we samen iets kunnen realiseren, waarbij we de eigen "ik" ondergeschikt maken aan het grote geheel?

Ja, ook ik krijg tranen in mijn ogen van die mooie verhalen, maar dan van verdriet.

Peter
Het brilletje
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 02 maart 2021

p4indexlogobepaal je prestatievermogen, je persoonlijkheid, passie en potentieel.

p4index.com